میوهٔ درخت بادام در ابتدای رویش تا حدودی سفت بوده و قشر خارجی آن سبز رنگ و پوشیده از کرک ظریفی میباشد.
در داخل آن نیز روکشی قرار دارد که سفید و نرم بوده و مغز آبکی و نازک بادام را در خود نگهداری میکند.
به مرور پوستههای رویی و داخلی بادام سخت تر شده و مغز بادام نیز شکل نهایی خود را مییابد. از زمانی که میوه جوان می باشد و هنوز رشد کامل نکرده و کال می باشد، به آن چغاله بادام گفته میشود.
در قدیم معتقد بودند …. این میوه نارس سبب تقویت لثه و ریشه دندانها میشود و برای خشكی دهان مفید می باشد . چغالههایی كه مقداری تلخی دارند حاوی مقدار خیلی كمی اسیدسیانیدریك و تركیبی از سم خطرناك سیانور هستند كه مصرف زیاد آن میتواند منجر به مسمومیت در مصرفكننده شود.
به طور كلی مواد مغذی میوه كال و نارس بادام كمتر از میوههای رسیده می باشد و از نظر كلسیم، آهن و به طور كلی املاح معدنی در سطح پایینتری قرار دارد. رسیده این میوه افراد را در مساوی بیماریهایی چون پوكی استخوان ، افزایش كلسترول ، كمخونی و چسبندگی رودهها محافظت میكند، اما تا وقتی كال می باشد از این ویژگیها بهرهمند نیست.
البته این میوه در صورت عدم زیادهروی و رعایت برخی نكات بهداشتی نفع مهمی چون پیشگیری از گرفتگی عضلات دارد.
در واقع میوه سبزرنگی نظیر چغاله بادام كه كال و نارس می باشد سرشار از كلروفیل می باشد. كلروفیل داخل بدن در مسیر كانال گوارشی به تولید منیزیم كمك شایانی میكند و از آنجا كه منیزیم برای كاهش گرفتگی عضلات ايفاي نقش بسزایی دارد، خوردن متعادل آن میتواند تا حدی در سلامت گرفتگی عضلات مفید واقع شود.
از سوی دیگر این نوبرانه تركیبات اسیدی دارد كه وجود آنها در معده جلوگیر صدمه آمدن به بافت معده و بروز سرطان معده میشود؛ البته باید گفت این نوبرانه از نظر ویتامین C كامل نیست و كم كالری بودن آن نیز سبب لاغری نمیشود.
این میوه اغلب هضم سنگینی دارد و از آنجا كه با هدف كسب سود بیشتر توسط باغداران با وسوسه دلالان و واسطهها زودهنگام عرضه میشود بیش از حد كال و نارس بوده و طبیعت آن خیلی سرد می باشد به گونهای كه شخص با مصرف بیش از اندازه آن به اصطلاح عامیانه سردی میكند و گاهی گرفتار عوارضی از قبیل دلدرد، تهوع، اسهال و سردرد میشود.
اگر چغاله بادام به صورت بهداشتی كمپوت، خورش یا ترشی شود مصرف متعادل آن میتواند تا حدودی مواد مغذی را به بدن برساند.چون این میوه با پوست مصرف میشود باید قطعا در عفونتزدایی كردن و آبکشیدن آن تمرکزفکر كرد.
اغلب میوهفروشان و فروشندگان دورانگرد با آب جوی یا چاه مبادرت به آبکشیدن این میوه میكنند كه میتواند عاملی برای بروز بیماریهای گوارشی بویژه حصبه شود.
بیماری حصبه نوعی عفونت باكتریایی می باشد كه از راه مصرف آب یا غذای نجس میتواند به انسان منتقل شود كه در كودكان و افراد بالای 60 سال رایجتر می باشد.
مالیات این بیماری حاوی كاهش شدید آب و املاح بدن ، سوراخ شدن رودهها، خونریزی دستگاه گوارش، عفونت استخوان و هپاهیت می باشد.